Meniu Închide

Niko G: Fratele meu este lăutar și toată atenția din familie a fost spre el. Când m-am apucat eu de cântat, toată lumea m-a descurajat, spunându-mi că nu e de mine, că n-o să fac nimic

Niko G a devenit o cântăreață rap de succes, în ciuda descurajărilor venite inclusiv din partea familiei, care considera că o astfel de muzică nu îi va aduce reușite în viață. Dar chemarea era acolo. Nu numai că nu a renunțat la muzică, dar a completat-o cu actoria. A început în 2015 cu PlayHood, în Ferentari, iar acum face parte din Giuvlipen, prima companie de teatru independent feminist rom din România. Din 2018 până în prezent a participat în mai multe programe afiliate Erasmus+ și e peer-trainer în cadrul proiectului „(Roma) heroes in Theater Education and Everyday Life”.

Muzica ei, la fel ca multe din piesele în care joacă, este anti-rasistă și feministă. Nu înseamnă că și atitudinile din jurul lui Niko și ale colegilor ei sunt la fel de adaptate lumii moderne: încă se confruntă cu stereotipuri și trebuie să aibă răbdare cu publicul sau colegi de breaslă. Niko G are 22 de ani și-a urmat pasiunile și a avut succes. Călătorește, ia premii, este trainer pentru alți tineri, știe să inspire, dar și să fie inspirată și privește piedicile ca pe provocări.

Interviul este realizat de către Georgiana Vatală și publicat de IQads.ro.

Varianta integrală poate fi citită aici.


Georgina Vatală este implicată în activități creative încă de la 10 ani. A început la Policy Center for Roma and Miniorities, a continuat cu trupa de dans Born for Trouble, apoi Playhood și Star Chaya. A participat la Sistem pe Ferentari 3 ani la rand. La fel și la Teatru Forum. 


Interviul face parte din proiectul “Avdives, khetanes” (trad. „Astăzi, împreună”), derulat de Fundația Amfiteatru, unde adolescenți și tineri creativi, care au crescut în cartierul bucureștean Ferentari, scriu articole despre cultura romă.

„Avdives, khetanes” are ca scop consolidarea creșterii incluziunii și dezvoltarea premiselor pentru o calitate mai bună a vieții pentru copii de etnie romă din comuna Belin, județul Covasna și zona urbană marginalizată Ferentari.

Proiectul este implementat de Fundația Amfiteatru în parteneriat cu Asociația de Dezvoltare Comunitară Belin pentru comuna Belin și de Fundația Amfiteatru în parteneriat cu Primăria Sectorului 5 București pentru Ferentari. Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 856.678 € oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE și Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locală.

Foto: Andreea Câmpeanu