Meniu Închide

Pasiune pentru educația timpurie—Un interviu cu Diana Cocioabă, profesoară la Școala Nr. 2 din Ferentari

Diana Georgiana Cocioabă predă la Școala Nr. 2 din Ferentari. Pe lângă activitatea sa pedagogică, tânăra profesoară susține și ateliere pentru un grup țintă de aproximativ 30 de elevi, care participă frecvent la aceste sesiuni extracurriculare. Activitățile sunt axate pe Generația Alfa, iar Diana încearcă să le asigure copiilor un mediu cu care sunt obișnuiți, să-i facă să simtă că ei sunt cei care dețin controlul.

De altfel, atelierele Dianei din vara anului trecut au inspirat Școala Nr. 2 să-și propună, din 2023, și câteva cursuri opționale. Activitățile nu sunt totuși diferite de cursuri, ceea ce face tranziția între orele în sine și plăcerea efectivă a copiilor mai ușoară. Diana Cocioabă și colegii ei și-au propus inclusiv dezvoltarea unor comportamente pro-sociale în cadrul atelierelor viitoare, dar și mai mult lucru pe partea de coeziune a grupului (copiii având vârste diferite).   

În prezent, Diana este și masterandă a Facultății de Psihologie și Științele Educației din București, în cadrul programului interdisciplinar de master Educație Timpurie. A avut dintotdeauna această vocație pedagogică și mărturisește că nu există nicio șansă să și-o piardă. Din contră, după 6 ani de predare, dorința ei de a lucra cu elevii—atât cu cei din mediul formal, cât și din cel nonformal—s-a accentuat.

Mai multe detalii despre Diana și atelierele sale, într-un interviu realizat de Anca Văleanu și publicat de galasocietatiicivile.ro și poate fi fi citit aici.

Anca Văleanu este o talentată și optimistă tânără de 17 ani. Face actorie, cântă și se pregătește pentru o carieră în industria hotelieră. Din 2021 a început să scrie, primele ei articole fiind despre reușitele celor care au pornit cu puține șanse în viață și despre proiecte care ajută tineri din zone defavorizate.

Articolul face parte din proiectul “Avdives, khetanes” (trad. „Astăzi, împreună”), derulat de Fundația Amfiteatru, unde adolescenți și tineri creativi, care au crescut în cartierul bucureștean Ferentari, scriu articole despre cultura romă.

Adolescenți și tineri creativi, care au crescut în cartierul bucureștean Ferentari, scriu articole despre cultura romă în cadrul proiectului „Avdives, khetanes” (trad. „Astăzi, împreună”), derulat de Fundația Amfiteatru. Aceștia beneficiază de îndrumare editorială specializată. „Avdives, khetanes” are ca scop consolidarea creșterii incluziunii și dezvoltarea premiselor pentru o calitate mai bună a vieții pentru copii de etnie romă din comuna Belin, județul Covasna, și zona urbană marginalizată Ferentari (sector 5, București).