Meniu Închide

Tinerii autori: Anca Văleanu

M-am implicat în acest proiect pentru că are ca temă cultura romă.

Un subiect care, de multe persoane este tratat cu indiferență sau cu discriminare pe baza clasei sociale.

Am ales să scriu despre cele mai talentate persoane din cultura romă, pe care eu le cunosc. Acestea fiind o mare parte din trupa PlayHood.

Am avut intenția de a arăta că orice etnie, naționalitate ai și de oriunde provii nu are importanță, că orice om are dreptul de a face ce își dorește, de a împărtășii aceste lucruri și a fi tratat cu respect!

Primul meu articol este despre Marian Costache, un adolescent multi-talent cum aș spune eu. Am ales sa scriu despre el, pentru ca am avut ocazia sa îl cunosc, sa lucrez cu el și să văd cât este de talentat. I-am aflat povestea, o parte din trăirile lui, nu plăcute, care m-au făcut să îl dau exemplu pentru toți tinerii de etnie romă care sunt judecați și demoralizați de societate. Marian a arătat ca se poate!

M-am gândit să scriu al doilea articol, despre asociația PlayHood, acum Studiourile Ferentari, pentru ca aici exista persoane minunate pe care le-am întâlnit, ne-acum cunoscut și am colaborat. M-au făcut să îi pun foarte aproape de inima prin simpla lor bunătate, care în zilele noastre este greu întâlnită.

Trupa PlayHood dă o șansă oricărui om, fie ca e de pe Pământ sau de pe Marte! 😄

Și-a început drumul cu tineri romi, a ajutat o mulțime, iar asta mi s-a părut uimitor.

La Playhood, te simți ca acasă, cel puțin eu o fac. Am fost primită cu brațele deschise și sunt recunoscătoare că fac pate din trupă și am întâlnit și încă mai întâlnesc oameni superbi! ❤️

Pe scurt despre mine: cânt, fac actorie și mă țin de școală. Am 17 ani, aproape 18.

Cum mi-am descoperit pasiunile?

Mi-a plăcut dintotdeauna să cânt, o făceam mereu împreună cu prietenele mele. Dar am început serios cu muzica la începutul anului 2021, când mi s-a oferit oportunitatea să fac cursuri de canto, dans și chiar să fac parte dintr-o trupă, datorită lui Oprea Ionuț, fondatorul Playhood, o trupă de teatru cu tineri. Proiectul se numea The Winners (Câștigătorii) și era conceput de Romeo Dediu și Julieta Geroiu. Cu aceștia am scos și câteva piese, cu destul de multă muncă, care nu a încetat până în ziua de azi.

Cu actoria am început chiar mai devreme, aveam 16 ani, era o zi din luna ianuarie 2020. Nu mă așteptam să încep să joc, doar eram încântată de activitatea câtorva prieteni care mergeau la Playhood și m-au încurajat să particip. Am fost la câteva repetiții, chiar a început să mă pasioneze, dar eram în continuare de părere ca eu nu aș putea să fac așa ceva niciodată! Nu eram fană a vorbitului în public, da’ păi să joc! Primul declic a fost când am citit primul script: am fost lăudată, ceea ce m-a încurajat să continuu și să încerc să fiu mai bună.

Până când am primit primul meu rol, pe care l-am jucat pe o scenă mare, la festivalul Oneworld Romania, alături de colegul meu de trupa Yoyo.

Atâtea emoții, atâtea frici și bătăi de inimă așa rapide nu am avut niciodată.

Am urcat pe scenă și a ieșit totul minunat. Mi-a plăcut, m-am simțit…nu am cuvinte să exprim senzația interacțiunii cu publicul și a aplauzelor de la final, unde ești atât de apreciat.

Am mai avut roluri în piese precum Aleea Stereotipurilor, unde performerii folosesc elemente din poetry-slam, hip-hop și dans contemporan pentru a descrie diferite forme de discriminare născute din stereotipuri – din perspectiva tinerilor și adolescenților. Sau în Moara cu noroi. Am făcut filmulețe alături de trupă, alături de Mădălina Dorobanțu și Oprea Ionuț.

În prezent, sunt foarte mandră de tot ce am făcut până acum! Depun eforturi zilnice pentru muzică și actorie — și cine știe, poate o sa ajung cineva cunoscut într-o zi!

Acum sunt clasa a XI-a, profil Turism și Alimentație și vreau să învăț și să câștig experiență pentru a lucra cu succes în domeniul hotelier. Nu am de gând să renunț nici la actorie sau muzică, dar din acestea nu îmi pot câștiga traiul.

Nu știu ce îmi rezervă viitorul. Sunt sigură că vor apărea noi oportunități și mă voi bucura din plin de ele.

Pe social media sunt activă mai mult pe Instagam, unde postez articolele pe care le scriu, informații de actualitate despre trupa PlayHood sau trupa The Winner – unde cânt.

Instagram @ancutaaclaudia

***

Adolescenți și tineri creativi, care au crescut în cartierul bucureștean Ferentari, scriu articole despre cultura romă în cadrul proiectului „Avdives, khetanes” (trad. „Astăzi, împreună”), derulat de Fundația Amfiteatru. Aceștia beneficiază de îndrumare editorială specializată. „Avdives, khetanes” are ca scop consolidarea creșterii incluziunii și dezvoltarea premiselor pentru o calitate mai bună a vieții pentru copii de etnie romă din comuna Belin, județul Covasna, și zona urbană marginalizată Ferentari (sector 5, București).