Meniu Închide

Visul lui Geno: „Mă strădui să stăpânesc omul și artistul, ca să rămân cu picioarele pe pământ”.

Geno nu a avut o viață foarte liniștită. Se consideră „un copil zvăpăiat” doar pentru că această viață a fost cea care l-a obligat, pentru că nu este deloc ușor să crești singur într-un centru de plasament. Față de alți copii, însă, Geno se simte norocos: „Dumnezeu a avut grijă să mă înzestreze cu daruri ca eu să îmi pot da un curs frumos vieții”. Așa a scăpat Geno de multe necazuri și probleme, așa a refuzat influențele nocive ale cartierului și așa a reușit, după cum spune chiar el, să se salveze.

Fiind și unul din tinerii cu aspirații ai Ferentariului, Geno ne-a spus câteva cuvinte atât despre viața sa grea, cât și despre cum îți poți schimba destinul prin zestrea de mijloace cu care te-ai născut. În cazul său, înclinațiile artistice:

Salut!

Mă numesc Geani Ștefan, zis Geno. Am vârsta de 18 ani și sunt în clasa a XI-a.

Am multe pasiuni, iar una dintre ele este „arta de a fi frizer”.

Cu dansul și cu muzica mi-aș dori să ajung la un nivel profesionist, de aceea nu le pot pune la pasiuni.

Încă de când eram copil, l-am apreciat foarte mult pe Toto, mai ales pentru că se conecta bine cu muzica și avea și un film despre viața lui. Mi-aș fi dorit ca, la un moment dat, cineva să se gândească să facă un film și despre viața mea. Aș fi vrut mai ales să văd cum arată viața mea și din exterior.

Acest lucru nu s-a întâmplat, așa că m-am dedicat total dansului. Acolo e lumea mea, acolo pot să fiu eu însumi, Geno 👁.

Tot acolo ajung sentimentele mele și trăirile mele, și acolo este adevăratul eu. Când sunt pe scenă cu publicul, nu doar că transmit energie, dar și primesc foarte multă, iar asta mă ajută, zi de zi, să fiu cât mai bun în ceea ce fac. Dar mai ales să evoluez în viața mea personală: ca om!

Totul a plecat din parcuri, „casa mea de antrenament”. Acolo au început oamenii să mă aprecieze și asta mi-a dat o mare încredere în mine. Așa am început să dansez.

Recent, mi-am descoperit un nou talent. De vreo 6 luni, mă antrenez zilnic să ajung MC (RAPPER-TRAPPER).

Am avut ocazia să intru în The Winners, dar suntem diferiți ca stiluri și atunci a fost momentul în care l-am creat pe Geno👁.

Primul meu concert a fost într-o tabără de vară cu cei de la Shelter. În timp ce am evoluat am mai fost cu cei de la B4T coordonați de cei de la Trouble Crew, apoi cu cei de la Dance Prestige. Acum, mai merg cu Niko G la Q&A-uri prin licee ca influencer, mai spargem cu câte o piesă pe TikTok, mai ajutăm Studiourile Ferentari la câte-o strângere de fonduri. Încerc să fac și eu bine cui pot din tot binele pe care îl primesc de la alții. 

Planurile mele de viitor sunt:

1. Să iau Bacu’.

2. Să îmi fac diplomă de frizer.

3. Să am frizeria mea, cu angajații mei, iar eu să fac bani din muzică și dans.

Pasiunile mele să îmi fie sursa de salariu cu care să îmi clădesc viitorul. Ăsta sunt eu, Geani Voicu, dar și Geno. Mă strădui să îi stăpânesc pe amândoi și să îi pot diferenția, ca să pot sta cu picioarele pe pământ. Viața mea e într-o continuă schimbare, dar eu încerc să țin pasul cu ea: ăsta sunt eu!

Și dacă vă întrebați de ce mi-am pus numele de Geno, este pentru că sunt mereu geană pe geană, geană pe dans 👁.

***

Cu Geno a stat de vorbă Niko G. în cadrul proiectului „Avdives, khetanes” (trad. „Astăzi, împreună”) desfășurat de Fundația Amfiteatru. Niko G. este actriță, compozitoare și cântăreață rap care produce artă antirasistă și feministă.

***

Adolescenți și tineri creativi, care au crescut în cartierul bucureștean Ferentari, scriu articole despre cultura romă în cadrul proiectului „Avdives, khetanes” (trad. „Astăzi, împreună”), derulat de Fundația Amfiteatru. Aceștia beneficiază de îndrumare editorială specializată. „Avdives, khetanes” are ca scop consolidarea creșterii incluziunii și dezvoltarea premiselor pentru o calitate mai bună a vieții pentru copii de etnie romă din comuna Belin, județul Covasna, și zona urbană marginalizată Ferentari (sector 5, București).